Voordat op 5 mei het feest van de bevrijding gevierd kan worden, vindt jaarlijks op 4 mei de Dodenherdenking plaats. Om 20.00 uur staat men twee minuten stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Bij het Oorlogmonument aan de Pannerdenseweg wordt de jaarlijkse herdenking georganiseerd door het Oranjecomité. De Schutterij neemt jaarlijks aan deze herdenking deel. Met de komst van corona verloopt de herdenking wel anders dan normaal. Vorig jaar mocht er maar één vendelier aanwezig zijn. Dit jaar was de delegatie vanuit de Schutterij groter. De herdenking was rechtstreeks te volgen via een livestream. Deze is hier terug te bekijken.

Even voor 20.00 uur brengt trompettist Bert van Deelen een trompetsignaal ten gehore. Vendelier Marcellino Kummeling brengt vervolgens “De Laatste Vendelgroet”. Na de twee minuten stilte legt schutterskoning Patrick Leenders een bloemstuk.

“De Laatste Vendelgroet” wordt gebracht bij het Oorlogsmonument aan de Pannerdenseweg. Via de livestream kon men thuis de herdenking goed volgen. (foto Martijn Claassen)
Twee minuten stil