Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen is de oudste vereniging van het dorp Doornenburg. De Schutterij is in 1791 (her-)opgericht en beschikt sinds 1912 over het huidige Schuttersgebouw. Het is een schuttersvereniging met een rijke geschiedenis en een florissant uitziende toekomst.

In de Middeleeuwen was het de taak van de schutterij om de burgers te beschermen. In de 18e eeuw is dit overgenomen door de politie, dat was een hele verandering. De schutterij kreeg toen de meer sociale en culturele functie en die vervullen we nog steeds. Het devies is dan ook Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid.

De schutterij staat middenin de Doornenburgse samenleving. De Schutterij organiseert in Doornenburg diverse activiteiten en feesten om de leefbaarheid van de Doornenburgse gemeenschap te bevorderen. Daarnaast werken we ook mee aan tal van activiteiten in het dorp, zoals vieringen van jubilea, Koningsdag, dodenherdenking, Bevrijdingsdag en de sinterklaasintocht.

De kermis- en schuttersfeesten in september vormen voor de meeste schutters het hoogtepunt van het jaar. In het weekend van de derde zondag van september, gaat de schutterij op de zaterdag naar de schietweide waar er gestreden wordt om de allerhoogste eer, de koningstitel. Daarna volgen er vier dagen feest, waarbij de hele familie van jong tot oud geniet.

Veel Doornenburgers zijn lid omdat ze dit niet willen missen en de leefbaarheid in het dorp een warm hart toedragen. Ieder lid heeft met een introducé recht op toegang tot onze feesten en evenementen.

Maar er gebeurt  meer bij de schutterij, waarbij je actief/sportief kunt deelnemen. De schutterij heeft een kruisboogafdeling, een schietafdeling (luchtdrukwapens)- en het vendelkorps met bielemannen. Daarnaast kun je ook geüniformeerd lid zijn, zodat je met de schutterij mee kunt doen tijdens diverse activiteiten en concoursen.

Leden kunnen binnen de afdelingen de schietsport beoefenen, leren vendelzwaaien of zich bekwamen in het wedstrijd houthakken (bielemannen).

U bent van harte welkom om kennis te maken en om een kijkje te nemen op één van de vaste (oefen) avonden in het Schuttersgebouw aan de Kerkstraat 9 in Doornenburg:

  • Op maandagavond 20:00-23:00 uur kruisboogschieten.
  • Op dinsdagochtend 10:00-12:00 uur luchtgeweer- en luchtpistoolschieten (toegankelijk voor minder validen en senioren).
  • Op woensdagavond 19:00-23:00 uur luchtgeweer- en luchtpistoolschieten voor de jeugd en senioren.
  • Op vrijdagavond 19:00-23:00 uur vendelzwaaien voor jeugd en senioren.

Wordt in ieder geval op tijd lid om de schuttersfeesten in september niet te missen! En natuurlijk zien we u graag als lid van één van onze afdelingen.

De Schutterij is lid van de schutterskring Rijk van Nijmegen – de Betuwe en is aangesloten bij de Gelderse Federatie van Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus.

Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen

Han en Jim zijn sinds 16 september 2023 het koningspaar.

Klik op onderstaande links voor meer informatie. 

Bestuur

Geschiedenis

Witte Ploeg

Historische Kring

Kruisboogafdeling

Schietclub